Pendularea în Gestionarea Anxietății

Pendularea în Gestionarea Anxietății

Psihoterapeutul Peter A. Levine a dezvoltat o tehnică numită „pendularea” ca strategie eficientă în lupta împotriva anxietății. Această tehnică are la bază respirația diafragmatică clasică, dar merge dincolo de aceasta, ajutându-vă să găsiți liniște și pace în interiorul dvs.
Când vă confruntați cu anxietatea sau atacuri de panică, este obișnuit să simțiți dureri în piept sau alte senzații fizice neplăcute. Pendularea vă oferă un plan structurat pentru a gestiona aceste simptome:

  1. Respirația Diafragmatică: Porniți cu o respirație controlată. Inspirăți adânc pe nas timp de 4 secunde, mențineți aerul timp de 4 secunde, și expirați profund și lent pe gură timp de 4 secunde. Repetați acest ciclu pentru a calma sistemul nervos.
  2. Validarea Emoțiilor: Dacă simțiți durere în piept sau alte senzații neplăcute, luați-vă mâna dreaptă și plasați-o în zona respectivă. Prin atingere și concentrare, oferiți-vă compasiune și înțelegeți că este normal să resimțiți aceste senzații în situații de anxietate. Acceptarea emoțiilor este primul pas în gestionarea lor.
  3. Redirecționarea Atenției: Pentru a demonstra că nu toate părțile corpului simt anxietate, mutați atenția spre o altă zonă a corpului, cum ar fi piciorul drept. Întrebați-vă ce simțiți în acea zonă. Aceasta poate evidenția faptul că există părți ale corpului care rămân liniștite și fără anxietate.
    Anxietatea poate genera gânduri negative și neliniști, precum „Ce se întâmplă dacă am un atac de cord?” sau „Nu pot să mă relaxez niciodată.” Pendularea vă ajută să restructurați aceste gânduri disfuncționale, arătându-vă că anumite zone ale corpului pot rămâne liniștite și în pace, chiar dacă altele resimt anxietate.
    În concluzie, pendularea este o tehnică eficientă în gestionarea anxietății, oferindu-vă instrumente pentru a vă elibera de frică și neliniște. Nu uitați că nu sunteți singuri în această luptă, și că cererea de ajutor nu este o rușine. Prin practicarea pendulării și a tehnicii adecvate, puteți recăpăta controlul asupra vieții voastre și puteți descoperi liniștea interioară.

Add Your Comment