Narcisismul în Relații: Ciclul Abuzului Narcisic

Narcisismul în Relații: Ciclul Abuzului Narcisic

Relațiile cu indivizi narcisici pot deveni extreme de dăunătoare. Aceste relații trec adesea printr-un ciclu specific de abuz narcisic, care poate fi împărțit în trei faze distinctive:

I. Faza de Idealizare

Narcisistul adesea începe o relație bombă cu complimente și cadouri, creând o conexiune puternică și copleșitoare. Această „ploaie de atenție” face ca partenerul să se simtă special, dar nu îi oferă timpul sau șansa de a reflecta asupra relației.

De asemenea, narcisistul poate construi un „eu” fals, pretinzând că a fost o victimă în relațiile anterioare sau în alte evenimente. Această construcție falsă de sine îi permite să fie perceput așa cum își dorește.

II. Faza de Devalorizare

Narcisistul începe să critice excesiv partenerul, subminându-i încrederea. Acest lucru îi oferă narcisistului o putere și un control sporit, alimentându-i sentimentul de îndreptățire. Narcisistul poate deveni și mai critic când simte că partenerul său este o amenințare sau are calități care îl fac să se simtă nesigur.

Ignorarea și tăcerea sunt alte tactici folosite de narcisist pentru a-și controla partenerul. Acest comportament îl plasează într-o poziție de superioritate.

În cele din urmă, narcisistul începe să găsească defecte în partener și îl devalorizează. Acest pas este menit să pregătească terenul pentru faza următoare.

III. Faza de Abandon

În această fază, narcisistul folosește diverse tactici pentru a manipula realitatea. Prin gaslighting, încearcă să distorsioneze evenimentele și să creeze confuzie în mintea partenerului. Narcisistul poate nega comportamentele abuzive sau le poate uita, proiectând întreaga vină asupra partenerului.

Abandonul partenerului și implicarea rapidă într-o nouă relație sunt tipice pentru narcisist. Acest comportament îi permite să mențină controlul asupra mai multor persoane în același timp.

Narcisistul poate lansa campanii de defăimare împotriva victimei, implicând și alți oameni care cred în versiunea sa a realității. Insultele și lipsa de respect sunt folosite pentru a recâștiga încrederea partenerului, după care ciclul de abuz se repetă.

Este important să recunoaștem semnele acestui ciclu de abuz narcisic și să căutăm ajutor atunci când suntem implicați în astfel de relații dăunătoare.

(Sursa: Howard, V. (2019), „Recognising Narcissistic Abuse and the Implications for Mental Health Nursing Practice,” Issues in Mental Health Nursing, 40:8, 644-654)

One Comment Hide Comments

Add Your Comment